Suggested Timeline for Training

TOPIC	TIME FRAME	TOTAL TIME	Instructor Name
Section 1: Introduction	8:00 - 9:00	1 Hour	
Section 2: NYS ORPTS	9:00 - 9:45	45 Minutes	
Section 3: RPTS	9:45 - 10:15	30 Minutes	
Morning Break	10:15 - 10:30	15 Minutes	
Section 4: Qualification/ Training/ Certification for County Directors and Assessors	10:30 - 11:00	30 Minutes	
Section 5: Interaction between County Offices and Assessors	11:00 - 12:00	1 Hour	
Lunch Break	12:00 - 1:00	1 Hour	
Section 6: NYS ORPTS Regional Support Services	1:00 - 2:15	1 Hour 15 Minutes	
Section 7: Planning and Conducting BAR Training	2:15 - 2:45	30 Minutes	
Section 8: Assessor Orientation Training	2:45 - 3:15	30 Minutes	
Afternoon Break	3:15 - 3:30	15 Minutes	
Section 9: Correction of Errors	3:30 - 4:15	45 Minutes	
Section 10: Questions and Answers	4:15 - 4:30	15 Minutes	